Какво да питате когато избирате сватбен флорист

Вече сте избрали ритуална зала, църква и ресторант, и сега се захващате с трудната задача да изберете флорист, фотограф, видеооператор и DJ. Тази статия е посветена на човека, който може да превърне сватбата ви в сбъдната мечта или в манджа с грозде. Не, това не е главният готвач (въпреки, че и той е много важен) - това е флористът.

Ако сте любител на цветята, задачата ви може да е мъничко по-лесна, но ако не различавате люляк от лавандула, най-вероятно ще сте като в небрано лозе. Но, не се плашете. Ние сме ви приготвили няколко въпроса, които ще ви дадат добра представа за цялостната картина:

 

1. Каква цветна декорация може да бъде направена в рамките на бюджет от "Х" лв?

Нека не се лъжем - цветята за сватба могат да струват 1000 лв, могат да струват и 5000 лв. Ако сватбата ви е в тесен семеен кръг и имате малък бюджет, това не значи, че не може да имате красива декорация. Всичко е въпрос на здрав разум от ваша страна и професионализъм от стана на флориста. Добрият флорист може да направи страхотни аранжировки и с нисък бюджет - просто трябва да приемете, че ще бъдат ползвани по-евтини цветя.

 

2. Какви цветя бихте ми предложили, които да подхождат на темата (цветовата гама) на сватбата?

Тук вие трябва да сте избрали цвета или цветовата гама, които искате да ползвате, а пък флористът ще ви предложи комбинации. По този начин ще разберете дали мислите в една посока и дали си пасвате стилово.


Снимка: Shutterstock

 

3. Кои цветя са сезонни за периода на сватбата?

Този въпрос е важен, защото неговия отговор ще ви покаже дали флористът е коректен или не. Активното предлагане на несезонни цветя предполага желание за излишно оскъпяване на услугата. Пример: божури през юли не е адекватна оферта и говори за оскъпяване на услугата. Запознайте се със сезонните цветя в "Сватбена декорация и флористика" 

 

4. Имате ли опит с други сватби в този ресторант/тази локация?

Колкото повече опит с ресторанти и локации има флористът, толкова по-добре. Познаването на персонала на заведението и на особеностите на локация предполага по-лесна и безпроблемна организация за сватбената украса. Опитът с ресторанта е особено полезен, защото може да предотврати вече познати и изпитани неприятности.

 

5. Разполагате ли с други декоративни елементи, които да могат да бъдат включени в сватбената украса (арки за изнесен, декоративни дръвчета, птичи клетки, свещници т.н.) и колко биха ми стрували?

Логично е, че флорист с богат арсенал от декоративни елементи би могъл да осъществи мечтаната от вас сватбена декорация. Важно е и да знаете предварително колко ви струва ползването на тези аксесоари. 


Снимка: Shutterstock

 

6. Разполагате ли с покривки за маси, калъфи за столовете и панделки за столове, които да можем да наемем?

Липсата на хубави калъфи за столове, покривки за маси и панделки за столове е нещо често срещано в българските ресторанти. Ще си спестите много излишни грижи ако флористът може да ви предостави под наем покривките, калъфите и панделките.

 

7. Предлагате ли услуга за обличане на залата (в случай, че ви се налага за вашата зала) и колко струва?

Някои заведения имат цветни, шарени или занемарени стени, които могат да поставят сериозно предизвикателство пред визията на сватбената ви декорация. Или най-малкото да дисбалансират хармонията и естетиката на сватбената украсата. Поинтересувайте се и за цената за вашето заведение, защото тя може да варира значително в зависимост от размера на локацията.

 

8. Може ли да ми направите предварителна цветна аранжировка за маса преди сватбата, за да добия реална представа как ще изглежда цветната композиция?

Това е задължително условие и трябва да се превърне в златен стандарт при сватбената флористика. Искайте флористът да ви направи примерна аранжировка, за да придобиете реална представа и  да направите коментари за корекции (ако е нужно).


Снимка: Shutterstock

 

9. Струва ли нещо тази предварителна аранжировка?

Някои флористи правят безплатна мострена аранжировка, други искат да се плати. Добре е да знаете какъв е вашият случай.

 

10. Може ли да бъдат координирани цветята със сладкарите правещи сватбената торта, така че същите цветя да бъдат ползвани за тортата?

Ако сватбената ви торта е с цветя, може да искате да координирате с флориста, за да изградите хармонична сватбена концепция. Например, ако основно цвете на сватбената торта е хортензията, препоръчително е да я ползвате и като елемент на цветната украса. По-лесната опция е първо да изберете цветната украса, а след това дизайна на тортата. 

 

11. Колко време предварително правите цветните аранжировки за ресторанта/локацията?

Отговора на този въпрос е особено важен през горещите летни дни, когато при неправилно съхранение цветните аранжировки могат да бъдат съсипани от високите температури и слънчевата светлина.

 

12. Плаща ли се допълнително за доставката на цветята в ресторанта/локацията?

Може да ви звучи абсурдно, но е по-добре да сте спокойни, че няма да има изненади.


Снимка: Shutterstock

 

N.B.

Много е важно да подчертаете дебело, че бюджетът ви не подлежи на промяна и че трябва да ви представят неща, които се вписват във възможностите ви. Преди да видите пробната аранжировка искайте да видите цените на украсите, които ще ви покажат. Така няма да се влюбите в цвята, който надвишават многократно бюджета ви и да се чудите от къде да преразпределяте средства, за да имате повече за цветята.

173 преглеждания0 коментари

©2019 by Vsichkozasvatbata.